Telemarkfe
Telemarkfeet er Norges eldste storferase og ble definert som egen rase allerede i 1856.
Den første offisielle utstillingen for telemarkfe ble holdt i Kviteseid i 1856. Norges første statsagronom i husdyrbruk, Johan Lindeqvist, ivret sterkt for det lokale feet i Telemark og han mente det var velegnet som en fjellrase for hele landet. Telemarkfeet ble derfor brukt til å krysse inn og forbedre det lokale feet i fjelltraktene, og rasen ble godt etablert i hele Sør- og Øst-Norge.
Rundt 1900-tallet slo stedegenhetslæra i gjennom, med den grunnteorien at tilpassede egenskaper ble nedarvet og at alle egenskaper var et resultat av tidligere generasjoners påvirkning av miljøet. Dette førte til at nær sagt alle bygder utviklet sin egen lokale ferase, og telemarkfeet ble nå regnet som fremmed og egentlig uønsket mange steder utenom Telemark. Likevel ble telemarkfeet ofte sett på som et nasjonalsymbol og mange hadde i alle fall ei telemarksku i besetningen, selv om det ellers var lite av rasen i bygda.
Landslaget for Telemarkfe arbeider i dag ut i fra rasestandarden som sier: Telemarkfeet skal være rødsidet eller brandsidet. Hodet bør være droplete med rød farge på mule, kjaker og ører. Dropler i hodet og i overgang mellom hvitt og rødt er ønskelig, likeledes velformede og fine horn. Telemarkfeet skal være en typisk mjølkerase og ikke være for grovlemmet.
Kilde: Norsk Genressurssenter, brosjyre 2017