Levering og slakt

Kriterier for urfeslakt

Urfe er definert som kjøtt fra følgende raser:   

  • Sidet trønderfe og Nordlandsfe (stn)

  • Vestlandsk fjordfe (vff)

  • Vestlandsk raudkolle (vrk)

  • Østlandsk rødkolle (ørk)

  • Dølafe (døl)

  • Telemarkfe (tel)

Kriterier

  • Raserenhet: Dyrene skal være minst 87,5 % reinrasede av en av de nevnte rasene. Krysninger mellom gamle raser godtas så lenge de til sammen utgjør minst 87,5 %. Krysninger må dokumenteres.

  • Beitekrav: Alle voksne dyr skal ha vært på beite minst én sesong. For dyr som slaktes høst eller vinter, må de ha vært på beite siste sesongen før slakting. Det betyr at okser som har vært på beite som kalv, men slaktes i en alder av 20-24 måneder og ikke har vært på beite siste sesongen før slakt, ikke kan godtas som Urfe.

  • Generelt godt dyrehold, der KSL er et minimumskrav.

  • Urfe har egne krav til fôring. Det er planlagt å integrere disse i KSL Matmerk sin kontrollordning fra 2025.

Kvalitetskrav til slakt for å oppnå urfe-kvalitetstillegg:

  • Kategorier: Ku, kvige og kastrater over 20 måneders alder. Disse slaktekategoriene prioriteres i startfasen. I perioder med underdekning på slakt tas også okser inn.

  • Slaktevekt kyr og kviger: 160-250 kg

  • Slaktevekt kastrater (og okser): 175-300 kg

  • Slakteklasse: P eller bedre

  • Fett: Fra fettgruppe 2 eller feitere

Pristillegg urfe-slakt:

  • Urfe-kvalitetstillegg: 4,00 kr/kg.

 

Hvem får levere urfe-slakt?

Levering av slakt gjennom Urfe forutsetter medlemskap i Urfe SA og nisjeavtale hos Nortura.

I oppstartsfasen prioriterer vi levering fra medlemmer i Trøndelag, da det her er gjort mest forarbeid med både kunder og foredlingsbedrifter. Det er allerede utført noe utredning for øvrige landsdeler. Vi prioriterer kjøtt fra kyr, kviger og kastrater nå i høst, men også okser ved underdekning på slakt, dersom de oppfyller øvrige kriterier.

Slakt skjer via Nortura Malvik med nedskjæring hos Trondheim Slaktehus og Vilteksperten. Utover høsten vil vi muligens også åpne for slakt gjennom privateide Eidsmo, og for slakt fra Østlandet dersom marked, salg og finansiering taler for det.

Vi jobber nå med kartlegging av slakteleveringer fra medlemmer 6-12 måneder frem i tid. Ta gjerne kontakt dersom du har slaktemodne dyr du vil ha med i oversikten. Vi plukker ut de som er aktuelle og gjør vårt beste for å fordele mest mulig rettferdig blant medlemmene.

 

Prosedyre for innmelding og levering av slakt

Ta kontakt med oss dersom du har dyr du vil levere til slakt gjennom Urfe.

Medlemskap i Urfe SA og nisjeavtale hos Nortura må, som tidligere nevnt, være på plass.

Når du har fått bekreftelse fra oss om at dyrene kan meldes inn til slakt, melder du dem inn via nisjeavtalen. Meld fra når du har fått hentedato, så sender vi følgeseddel som skal følge med transportøren. Meld også fra når dyrene er hentet.

Du vil motta faktura og avregning fra slakteriet for slakt og slaktekostnader. Disse videresender du til oss på e-post så raskt som mulig. Vi gjør deretter en egen avregning og betaler ut pristillegg og slakt.

Vi jobber med å forenkle prosedyrene hos Nortura. Når eller hvis vi åpner for slakt ved andre slakterier, vil det være andre prosedyrer. Vi oppdaterer informasjonen fortløpende.